Hertenbiefstuk met sjalottenjus

  • 35 cl volle rode wijn
  • 1 pot wildfond
  • 2 eetl. olijfolie
  • 50 g boter
  • 250 g sjalotten
  • 3 cm verse gemberwortel
  • 2 eetl. appelstroop
  • 4 hertenbiefstukjes
  • 2 eetl. verse tijmblaadjes
  • 1 theel. gemalen kardemom
  • zout
  • peper

Laat de wijn met fond in een pan op hoogvuur tot eenderde inkoken.
Verhit in een pan de olie en 25 g olie.
Schep de gehalveerde sjalotten erdoor, bestrooi het met zout en peper en laat het afgedekt in 15 - 20 minuten gaar bakken, regelmatig omscheppen.
Neem de pan van het vuur en zet de sjalotten tot gebruik apart.
Schil de gember en snij deze in plakjes.
Verwarm de oven voor op 100 °C.
Roer de stroop door de sjalotjes en verwarm het geheel zachtjes.
Verhit in een koekenpan de rest van de boter en bak de biefstuk in 3 minuten bruin, halverwege keren.
Leg de biefstuk in een ovenschaal of bakplaat in de oven nog 8 - 10 minuten rosé laten worden.
Roer de gember, 1 eetlepel tijm en kardemom door het bakvet en laat het 1 - 2 minuten bakken.
Schenk het ingekookte wijnmengsel erbij en jus laat het nog 3 minuten op hoog vuur inkoken.
Schenk de jus boven de sauskom door een zeef.
Verdeel de biefstuk, jus en sjalotten over vier borden en bestrooi deze met tijm en peper.
Lekker met risotto met morieljes of met verse aardappelpuree met knolselderij en oude kaas.

Bron: Smulweb



Terug