Konijn met pruimen en gekookte aardappelen

voor 6 personen

konijnpruimen (2K)

  • 1 konijn
  • 2 grote uien
  • peper
  • zout
  • bloem
  • 100 g boter
  • 1 fles droge witte wijn
  • 1 flesje trappist of ander bruin bier
  • 1 dl instant vleesbouillon (tabletje)
  • 1 kruidentuiltje (laurier, tijm en peterselie)
  • 500 gedroogde pruimen en rozijnen
  • 2 sneden wit brood
  • handvol peterselie
  • 2 eetl. azijn
  • ½ theel. maïszetmeel
  • 1 eetl. mosterd
  • 1½ kg aardappelen (bintje)
  • zout

Snij het konijn in stukken, pel de uien en hak ze grof.
Kruid het vlees met peper en zout.
Wentel de stukken in bloem.
Bak ze aan alle kanten mooi bruin in hete boter.
Haal ze uit de pan en fruit de uien lichtbruin.
Voeg de stukken konijn weer toe en giet de wijn en het bier erbij.
Voeg het kruidentuiltje toe en laat l uur zachtjes stoven met het deksel op de pan.
Voeg wat bouillon bij, zodat het vlees blijft onderstaan.
Laat ondertussen de pruimen en de rozijnen zwellen in lauw water.
Schil de aardappelen, snij ze in gelijke stukken en zet ze op in koud water.
Kook ze in 20 minuten gaar met wat zout.
Snij het kruim van het brood in dobbelsteentjes, bak ze goudbruin in olie met boter.
Hak de peterselie fijn.
Roer het zetmeel en de mosterd los in wat azijn.
Schep de stukken konijn op een dienschaal, bind de saus met mosterd en het zet-meelmengsel.
Voeg de pruimen en de rozijnen toe en laat ze even doorwarmen.
Schep de saus over net konijn en bestrooi met de gebakken broodkorstjes en gehakte peterselie.
Geef er donker bier of rode wijn bij en serveer met gekookte aardappelen, die u ondertussen hebt afgegoten en laten "bloemen".

Bron: VLAM

Terug