Hertenbiefstuk met rode kooljus en tijm, geroosterde pompoen en tagliatelle

  • 4 hertenbiefstukjes
  • 4 gulle eetl. roomboter
  • 1 eetl. gedroogde tijm
  • 1 oranje pompoen
  • 2 eetl. olijfolie
  • 100 g diepvries deelblokjes rode kool met appeltjes
  • 2 dl rode wijn
  • 1 kruidnagel
  • 4 dl wild- of runderfond
  • 200 g tagliatelle
  • 1 eetl. walnotenolie (facultatief)

Voorbereiden (30 minuten bezig, 1 uur oven en inkoken):
Zet de oven aan op 180 °C.
Snijd de pompoen door en verwijder de zaden en de zachte draden.
Snijd de rest met schil en al in kleine blokjes van circa 2 cm.
Doe ze in een ovenschaal, bestrooi met zout, hussel met de olie en zet de schaal 20 - 25 minuten in de oven, tot de stukjes gaar zijn.
Laat afkoelen, dek af en bewaar.
Kook de rode kool met de wijn, 1 dl water en de kruidnagel zachtjes 30 minuten in een steelpan zonder deksel.
Je moet een gare, dikke puree overhouden, maar voeg water toe als er droogte dreigt.
Verwijder de kruidnagel en pureer de saus met de staafmixer.
Wrijf alles met een houten lepel door een zeef.
Voeg de fond toe en kook in tot je 2 dl over hebt (een limonadeglas).
Dek af en bewaar.

Bereiden (15 minuten):
Zet de oven (weer) aan op 180 °C.
Laat de biefstukjes op kamertemperatuur komen. bestrooi ze met zout en peper.
Breng een pan water met 10 gram zout per liter aan de kook.
Verwarm als het kan de borden.
Zet de pompoen een minuut of 10 minuten in de oven.
Verwarm zachtjes de rode kooljus.
Verhit de boter in een koekenpan en bak er de biefstukjes in tot de gewenste gaarte.
Haal ze uit de pan, strooi er wat tijm over en pak ze samen in in aluminiumfolie.
Kook tegelijkertijd de tagliatelle al dente (volgens de kooktijd op de verpakking).
Giet de tagliatelle af en meng met 1 eetlepel boter.
Meng de pompoen met de walnootolie.
Haal de saus van het vuur en klop er 2 eetlepels boter door.
Breng op smaak met zout en peper.
Leg kluwetjes tagliatelle op de borden, leg er de biefstukken op.
Verdeel de pompoen erbij en lepel er saus om en over.

Opmerking
In plaats van tagliatelle is puree ook heerlijk.

Bron: Onno Kleyn

Terug