Konijn met bier

Konijn met bier

  • 1 konijn
  • peper & zout
  • roomboter
  • ¼ kg spek
  • 1 ui
  • ¼ kg hele champignons
  • 2 eetl. bloem
  • 75 cl bruin zoet bier
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • pruimen, optioneel
  • grote boterham
  • mosterd

Koop een op voorhand in stukken gesneden konijn en kruid goed met peper en zout.
Neem een lage, brede braadpan met dikke bodem en smelt er flink wat boter in.
Bruin hierin de stukken konijn langs twee kanten aan: zeer goed aanbruinen en op de kleur van de boter letten.
Zorg ervoor dat de boter niet aanbrand: zie je de kleur snel verdonkeren, voeg dan wat extra stukjes koude boter toe en zet de vlam lager.
Neem een andere, hoge pan of hoge stoofpot, smelt er de boter in en begin er het spek in te bakken.
Voeg na een tijdje de in stukken gesneden ui en en de hele champignons bij en laat samen aanstoven.
Saingeer de stukken konijn met de bloem, schud even met de pan zodat de bloem goed in de pan verdeeld wordt en wacht even alvorens te blussen met een flinke scheut bier, roer de aanbaksels los met een houten lepel.
Giet de rest van het bier bij het spek en breng aan de kook.
Roer ook hier de aanbaksels los met een houten lepel.
Giet deze ganse pan bij het konijn, voeg nog de tijm en laurierblad toe, voeg er eventueel pruimen aan toe en leg er een grote boterham ingesmeerd met mosterd over.
Laat zonder deksel een 3 kwartier gaar sudderen.

Bron: Piet Huysentruyt

Terug