Gevulde kalkoen met cranberry-sinaasappel compote

Gevulde kalkoen met cranberry-sinaasappel compote

    • voor de kalkoen
  • 1 kalkoen van ca. 4 kg,
    uitgespoeld en drooggedept aan binnen-en buitenkant
  • 2 eetl. zachte boter
  • zout & peper
  •  
    • voor de vulling
  • 85 g gedroogde pruimen, gehalveerd
  • 45 g gedroogde abrikozen, gehalveerd
  • 85 g rozijnen
  • 25 g cranberry's
  • ½ fles (37½ cl) droge witte wijn of appelsap,
    voor een zoetere smaak
  • 100 g walnoten, grof gehakt
  • 100 g ongezouten macadamia's, grof gehakt
  • 80 g ongezouten cashewnoten, grof gehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij, in boogjes
  • olie om in te bakken
  • 2 zure appels, geschild en in stukjes
  • 4 sneetjes oud brood, in stukjes
  • 15 cl kippenbouillon
  • 2 - 3 kruidnagels
  • snufje cayennepeper
  • 1 theel. kaneelpoeder
  • 1 theel. gemalen gember
  • 1 theel. peterselie fijngehakt
  • 2 eieren, losgeklopt
  • zout & peper
    • voor de garnituur
  • 2 winterpenen, geschild en in blokjes
  • 2 pastinaken, geschild en in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in boogjes
  • 1 zoete aardappel, geschild en in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 bol knoflook, teentjes losgemaakt
  • ½ fles (37½ cl) droge witte wijn
  • 100 g boter, in blokjes
  •  
    • voor de compote
  • 250 g cranberry's
  • 10 cl sinaasappelsap, vers of uit pak
  • ½ pot (130 g) sinaasappel fruitbeleg
  • 10 cl rode port
  •  
    • keukenbenodigdheden
  • kernthermometer
  • coctailprikkertjes
  • grote ovenschaal/braadslee
  • stukje keukentouw
  • aluminiumfolie

Week voor de vulling een dag van tevoren het gedroogde fruit in witte wijn of appelsap
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Spreid voor de garnituur de groenten, ui en knoflook uit in een grote ovenschaal of braadslee (waar de kalkoen in past).
Giet de witte wijn erover en leg de blokjes boter erop.
Rooster voor de vulling de noten goudbruin in een droge koekenpan.
Zet het gedroogde fruit op zeef (vocht wordt niet gebruikt).
Bak de ui en bleekselderij zachtjes gaar in een beetje olie.
Haal van het vuur en meng met de noten en de rest van de ingrediënten voor de vulling.
Schep de vulling in de holte van de kalkoen (niet te vol en druk niet aan).
Vet de kalkoen helemaal in met boter, ook vleugels en poten, en bestrooi met zout & peper.
Maak de holte dicht met prikkertjes en knoop de poten van de kalkoen bij elkaar.
Zet de kalkoen op de groenten in de ovenschaal.
Dek af met aluminiumfolie en zet in de oven.
De braadtijd van een kalkoen van 5 kg is ca. 3½ uur (±45 minuten per kg).
Verwijder het laatste half uur de folie en zet eventueel tijdens de laatste 10 minuten de grill aan voor extra bruining.
Controleer met een kernthermometer of te temperatuur tussen de 74 en 80 °C ligt (dan is de kalkoen gaar) door deze in het dikste deel van het dijbeen te steken (zorg dat de punt het bot niet raakt).
De vulling is gaar bij een temperatuur tussen de 60 en 70 °C.
Laat de kalkoen minimaal een half uur afgedekt rusten voordat je hem aansnijdt. serveer met de geroosterde groenten.
Doe voor de compote de cranberry's in een pannetje en giet het sinaasappelsap erop.
Breng net aan de kook en haal van het vuur.
Zorg dat het deksel op de pan zit, de cranberry's ploppen omhoog.
Meng de port en het fruitbeleg door de cranberry's.
De compote kan koud of warm geserveerd worden.

Bron: Ekoplaza

Terug