Hele kalkoen gebraden op Amerikaanse wijze

  • 1 kalkoen, heel ongeveer 2 - 4 kg
  • 1 eetl. zout
  • 2 theel. zwarte peper van de molen
  • 1 theel. gemalen kruidnagel
  • 1 eetl. geraspte limoenschil
  • 150 g gesmolten boter
  • 2 appels
  • 8 gedroogde pruimen ontpit
  • 2 takjes rozemarijn
    • benodigdheden
  • 1 oven voorverwarmd op 175 °C
  • 1 braadslede
  • 1 vleesthermometer
  • 1 snijplank
  • 1 vleesvork
  • 1 spatel
  • 1 rol aluminiumfolie

Vul de kalkoen met de appels pruimen en rozemarijn.
Meng zout peper gemalen kruidnagel en geraspte limoenschil in de gesmolten boter.
Open voorzichtig het vel van de kalkoen en breng dit mengsel direct onder het vel aan
Bedek de kalkoen met aluminiumfolie.
Plaats de kalkoen in de braadslede en zet hem in de voorverwarmde oven van 175 °C gedurende 20 minuten.
Vervolgens de oven op 125 °C en laat de kalkoen onder regelmatig bedruipen nog 2 tot 3 uur rustig doorgaren.
Controleer met de thermometer de kern van de dij of filet, deze moet minimaal 75 °C zijn, verleng desnoods de braadtijd.
Verwijder 20 minuten voor het eind van de braadtijd de aluminiumfolie voor een mooie kleur.
Haal de kalkoen uit de oven en laat hem 20 minuten rusten.

NB
De bereidingstijd is een indicatie en afhankelijk van het gewicht van de kalkoen!

Tip
Dek de kalkoen af met repen spekvet i.p.v. aluminiumfolie.

Serveertip
Meng 3 eetlepels frambozenjam, 1 eetlepel Jack Daniels whiskey en 1 eetlepel bruine suiker door elkaar en bestrijk de kalkoen na het verwijderen van de folie met deze glazuur.

Bron: Wildplaza.com

Terug