Hertenbiefstuk met appel en rozijnen

Hertenbiefstuk met appel en rozijnen

  • 4 hertenbiefstukken van circa 175 g per stuk
  • 2 Granny Smith appels
    (geschild ontdaan van klokhuis en elk in 4 plakken gesneden)
  • 50 g rozijnen
  • 8 cl Mortlach ’89 sherry butt single malt whisky
  • ½ l appelsap
  • 50 g koude boter
  • snufje kaneel
  • zout & peper

Laat de rozijnen minimaal 12 uur wellen in de Mortlach.
Breng de appelsap aan de kook en laat deze op een laag pitje tot de helft inkoken.
Zet een grillpan op het vuur en laat deze heel heet worden.
zout & peper de biefstukken en schroei deze aan beide kanten dicht, ongeveer een minuut aan elke kant.
Let op dat er een mooi ruitpatroon op het vlees ontstaat.
Zet de biefstukken warm weg (oven 150 °C, circa 15 minuten) om door te garen.
Gril in dezelfde pan ook de plakken appel.
Bewaar ook deze warm, bijvoorbeeld in aluminiumfolie.
Neem de ingekookte appelsap van het vuur en klop er klontjes koude boter doorheen.
Blijf kloppen tot de boter helemaal is opgenomen.
Op smaak brengen met peper, zout en kaneel.
Voeg de gewelde rozijnen toe.

Serveertip
Leg op elk bord 2 plakken appel.
Snijd de biefstukken in dikke plakken en drapeer deze over de appels.
Schep de saus er over- en omheen.
Lekker met zelf gemaakte frieten en een salade met bijvoorbeeld fijngesneden witte kool.

Bron: Jaap Vissering
Gepubliceerd door: Wildplaza.com

Terug