Fricassée van konijn met pruimen

voor 4 - 6 personen

  • 2 schoongemaakte en in stukken verdeelde jonge tamme konijnen
  • zout
  • versgemalen peper
  • 125 g boter
    • voor de saus
  • 1 eetl. suiker
  • 1½ dl rode port (Ruby)
  • 5 dl kalfsfond (pot)
  • 24 ontvelde en ontpitte verse pruimen (Reine Claudes)
  • 30 g boter

Neem het vlees en de rugfilets van de botten.
Dep alle konijndelen droog, wrijf ze in met zout & peper en bak ze in 100 gram boter rondom bruin.
Voeg 25 gram boter toe, temper het vuur en braad het vlees zachtjes nog ± 5 minuten.
Neem de rugfilets en ± 3 minuten later ook de rest van het vlees uit de pan en houd het warm.
Laat de suiker op laag vuur heel licht karameliseren.
Voeg de port toe en laat tot 2 eetlepels stroperig vocht inkoken.
Voeg de fond toe en laat de saus tot 2½ dl inkoken.
Verwarm de pruimen in de saus, schep ze uit de saus en houd ze warm.
Zeef de saus en breng haar opnieuw aan de kook.
Breng op smaak met zout & peper.
Klop vlak voor het serveren de boter door de saus.
Schik een deel van het konijnenvlees en de rugfilets op de borden en serveer met de saus en de warme pruimen.

Bron: Astrid Veltman

Terug