Eendenborst met portwijnsaus en wortelen

Eendenborst met portwijnsaus en wortelen

    • portwijnsaus
  • 2 theel. suiker
  • 5 cl rode wijn
  • 15 cl rode portwijn
  • 5 cl eendenfond
  • 2 takjes tijm
  • zout
  • 1 theel. maizena
  • 30 g boter, ijs koud, in vlokken
    • wortelgroenten
  • 150 g wortelen
  • zout
  • 20 g boter
  • 5 cl mineraalwater
  • nootmuskaat
  • suiker
  •  
    • eendenborst
  • 2 eendenborsten, 160 g per stuk
  • paprika
  • zout
  • 2 takjes tijm

Karameliseer suiker in een pan tot lichtbruin.
Vul aan met rode wijn, portwijn en eendenbouillon.
Voeg de tijm toe en laat het koken tot 10 cl.
Breng op smaak met zout en bind met het zetmeel gemengd in een beetje koud water.
Voor de wortelgroenten moeten de wortelen worden gereinigd, geschild en diagonaal in plakken van 5 mm dikte worden gesneden.
Kook gedurende 2 minuten in kokend gezouten water, spoel af en laat goed uitlekken.
Voor eendenborstjes de huid kruisgewijs met een scherp mes snijden.
Kruid alles op smaak met peper.
Doe de eendenborstjes in een pan op de huidzijde, verwarm ze en bak ze tot ze knapperig zijn.
Draai de borsten om en bak kort aan de vleeszijde.
Verwijder uit de koekenpan, breng de huidzijde naar boven op aluminiumfolie, breng op smaak met zout, voeg tijm toe en kook in een voorverwarmde oven van 160 °C (gas 1 - 2, circulerende lucht niet aanbevolen) gedurende 10 - 12 minuten.
Verhit de wortelen met boter en mineraalwater in een pan.
Breng op smaak met zout, nootmuskaat en 1 snuifje suiker en kook 5 minuten op gemiddeld vuur.
Breng de portwijnsaus aan de kook en roer de ijskoude botervlokken erdoor met een garde.
Niet meer koken!
Verwijder de eendenborstjes uit de oven en laat ze 3 minuten rusten.
Snijd in plakjes en serveer met wortelen en saus.

Lekker met maanzaadballen.

Bron: essen & trinken

Terug