Pikante eend met rode tahoesaus

voor 8 personen

  • 1 panklare eend van ± 1,8 kg
  • 60 g gefermenteerde rode tahoe
    • voor de marinade
  • 2 eetl. zoete chilisaus
  • 1½ eetl. donkere sojasaus
  • 2 eetl. stroop of honing,
    vermengd met 2 eetl. heet water
  • zout
  • witte peper
  • 1 eetl. suiker
  • 2½ cm geplette gemberwortel
  • 1 grote geplette teen knoflook
  • 1 l maïsolie om te frituren

Verwijder de vleugelpunten van de eend, splijt hem langs het borstbeen met een hakmes of wildschaar en vouw hem open.
Laat de eend in een bamboe stoommand 1½ uur boven kokend water in een wok of pan stomen of gebruik een stoompan.
Neem de eend uit de pan en laat hem iets afkoelen.
Hak de poten op de gewrichten door en hak ze doormidden.
Snijd de beide borsthelften los en snijd die overdwars in vieren.
Neem het vlees ook van de onderkant van de eend en gooi het karkas weg.
Doe de rode tahoe en de ingrediënten voor de marinade in een grote kom.
Voeg de stukken eend toe en laat ze enkele uren of een nacht marineren.
Neem de stukken eend er dan uit en laat ze 1 - 2 uur in een draadzeef uitlekken.
Bewaar de marinade.
Verhit de olie in een wok of frituurpan tot 180 °C en bak de eend in 3 porties 30 seconden.
Laat de stukken uitlekken en leg ze op een verwarmde schotel.
Voeg wat water en naar wens extra suiker aan de marinade toe en breng het in een steelpan aan de kook.
Giet de marinade in een verwarmd kommetje en geef ze er apart bij.
Serveer met witte rijst.

Bron: Astrid Veltman

Terug