voorgerecht voor 4, hoofdgerecht voor 2
|
|
Van een venkelknol zijn de uitstekende stukjes stengel te hard om te eten.
Snijd ze weg, maar niet te veel; je kunt een beetje voelen waar ze stug worden.
Snijd daarna van de onderkant een heel dun plakje af, voor het uiterlijk.
Snijd daarna de knol overlangs door, in de lengte, dus van waar ooit de wortels zaten richting stengels.
En dan niet door de dikke kant maar zo dat je twee vrij dunne helften overhoudt.
Kijk anders even op de site van de
Volkskrant.
Doe de olie in een passende koekenpan en leg de halve venkelbollen erin.
Zet het vuur aan en sluit het deksel.
Speel met vuur, wat hoger, wat lager, zodat de venkel bakt, wat vocht loslaat, kleurt en beetgaar wordt; dat duurt 25 minuten.
Draai af en toe ens voorzichtig om en bestrooi halverwege het bakproces goed met zout.
Maak de saus door de tahin los te roeren met wat water.
Dat gaat vreemd, lukt eerst niet, wordt daarna heel dik; gewoon doorgaan.
Breng op smaak met zout en geperste knoflook.
Verdeel de kaas in vlokken.
Bouw een mooi gerechtje op de borden en garneer met de pompoenpitten.