Tapenade

  • 500 g zwarte olijven zonder pit
  • 25 g kappertjes
  • 4 in zout ingelegde ansjovisfilets
  • 1 theel. gemalen zwarte peper
  • 1 mespunt oregano
  • 12&frac1; cl olijfolie

Laat de keukenmachine draaien, doe dan pas alle ingrediënten via de vulopening in de kom en laat draaien tot een smeuïge, niet geheel homogene pasta.
U kunt de olijven vervangen door halfgedroogde (sud'n sol) tomaten op olijfolie of door zelfgedroogde tomaten (het allerlekkerst).
Vervang de olijfolie dan door de olie van de tomaten of door zelfgemaakte tomatenolie.
In plaats van oregano kunt u ook vers korianderblad toevoegen.
Gebruik geen in olie (die het gerecht een vissige smaak geeft), maar in zout ingelegde ansjovis.
Voeg geen zout toe; daar zorgen de ansjovisfilets voor.

Provençaalse tapenade

  • 16 eetl. ontpitte zwarte olijven
  • 100 g tonijn uit blik, uitgelekt
  • 1 potje ansjovisfilets in zout, afgespoeld en uitgelekt
  • 2 eetl. Dijon-mosterd
  • 10 eetl. kappertjes
  • 3 eetl. wijnazijn
  • 2 eetl. Cognac
  • zwarte peper
  • olijfolie

De bereiding is als boven beschreven.

Terug