Taart van wijnbladeren, kruiden en yoghurt

Taart van wijnbladeren, kruiden en yoghurt

  • 20 – 25 wijnbladeren *)
  • 4 sjalotten, fijn gehakt
  • 4 eetl. olijfolie
  • 20 g ongezouten boter, gesmolten
  • 200 g Griekse yoghurt en wat extra om te serveren
  • 25 g pijnboompitten, licht geroosterd
  • ½ eetl. verse dragon, fijngehakt
  • 2 eetl. platte peterselie, fijngehakt
  • 3 eetl. dille, fijngehakt
  • 4 eetl. munt, fijngehakt
  • geraspte schil van 1 biologische citroen
  • 1 eetl. citroensap
  • 70 g rijstbloem **)
  • 3 eetl. gedroogde broodkruimels ***)
  • zout
  • zwarte peper

*) ik kocht ze, gezouten en vacüum in verpakking, bij de Turkse super
**) bij de toko verkrijgbaar
***) bij voorkeur panko, Japans, verkrijgbaar bij de toko

Verwarm de oven voor op 190 °C.
Vouw de wijnbladeren goed uit, leg ze in een schaal en schenk er kokend water overheen.
Laat 10 minuten staan.
Haal de bladeren uit het water en droog af met een theedoek of keukenpapier.
Verwijder met een schaar het harde gedeelte van de stengel aan het begin van het blad.
Bak de sjalotten in 1 eetlepel olijfolie zacht in ongeveer 8 minuten.
Laat afkoelen.
Gebruik een ronde en ondiepe ovenschaal met een diameter van ongeveer 20 cm.
Vet in met een beetje olijfolie.
Leg de wijnbladeren in de schaal en laat ze voor een deel over de rand van de schaal uitsteken.
Meng de gesmolten boter met twee eetlepels olijfolie; gebruik ongeveer 2/3 om de wijnbladeren genereus van een laag te voorzien.
Dat gaat prima met een flinke kwast.
Meng in een schaal de sjalotten, yoghurt, pijnboompitten, gehakte kruiden, citroenschil en het sap, voeg er naar smaak zout & peper aan toe.
Doe de rijstbloem erbij en meng goed tot er een homogene substantie ontstaat.
Verspreid voorzichtig over de schaal met wijnbladeren.
Vouw de over de rand heen hangende wijnbladeren over de vulling heen en dek de rest af met de overige wijnbladeren.
Verdeel de resterende boter/olijfolie er met het kwastje overheen.
Tot slot verdeel je de broodkruimels over de schotel en sprenkel je er de laatste eetlepel olijfolie over.
Bak ongeveer 40 minuten in de oven of tot de bladeren knapperig en de broodkruimels goudbruin zijn.
Haal uit de oven en laat minimaal 10 minuten staan.
Snijd in parten en serveer lauw of op kamertemperatuur met een beetje frisse Griekse yoghurt.

Bron: Ottolenghi
Gepubliceerd door: Greendelicious, Natascha Boudewijn

Terug