Scampi à l'Americaine met een vleugje infuus

  • 16 gepelde gamba's van ongeveer 50 g
  • zout
  • vers gemalen peper
  • sap van één citroen
  • 3 eetl. maïszetmeel of rijstbloem voor de marinade
  • 20 g boter / 1 eetl. olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 verse lente uitjes (met groen)
  • ½ theel. curry
  • ½ theel. paprika poeder
  • 10 cl Cognac
  • 20 cl droge witte wijn
  • ¼ blokje kippenbouillon
  • 1 eetl. groene peperbolletjes + nat
  • 20 cl room
  • ½ theel. suiker, of 1 theel. honing
  • 1 eetl. vissaus (Nam Pla)
  • ½ theel. gefermenteerde garnalen pasta
  • 2 eetl. tomatenconcentraat

Garnalen wassen en marineren.
Knoflook en uitjes schillen en fijnhakken (inclusief groen).
De wok met olie verhitten.
Terug olie verhitten garnalen 2 minuten bakken.
In de wok boter smelten, lepel olijfolie toevoegen en de gesnipperde lente-uitjes toevoegen.
Goed omroeren, glaceren (2 à 3 min), eventueel al beetje bij beetje wat witte wijn toevoegen.
Het vuur verhogen, knoflook toevoegen, terug goed omroeren, totaal 1 minuut.
Blussen met Cognac, even omroeren.
Rest van de wijn toevoegen.
Bouillonblokje, tomatenpuree, zout, curry, cayennepeper, suiker, curry, paprika en peperbolletjes toevoegen.
Voor het infuus tintje, de nam pla en gefermenteerde garnalen pasta toevoegen.
Tien minuten laten sudderen.
Op het laatst garnalen en room toevoegen.
In lepel opdienen (telkens 1 scampi + saus).

Bron: NN

Terug