Paddestoelen-prei-ei-pasteitjes

voorgerecht voor 6 personen
hoofdgerecht voor 4 personen

  • 250 gr paddestoelen naar keuze, schoon, droog en in gelijke stukjes gesneden
  • 1 dunne prei, schoon, droog en in ragfijne ringetjes gesneden
  • 1 eetlepel ragfijn gesneden lavasblaadjes
  • 1 teen knoflook uit de pers
  • 1 eetlepel persilladekruiden
  • 1 theelepel truffelolie
  • 20 cl slagroom
  • 25 gr boter
  • 100 gr grofgeraspte oude kaas
  • 6 eieren
  • zout & peper
  • 4 theelepels mooie olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verhit de helft van de boter in een koekenpan tot ze gaat schuimen en bak de paddestoelen en de knoflook hierin tot de paddestoelen geen vocht meer loslaten.
Breng ze op smaak met de persilladekruiden, de truffelolie en peper.
Schep ze uit de pan en laat ze afkoelen.
Smelt de rest van de boter in dezelfde pan tot ze begint te schuimen.
Voeg de prei en de lavas toe en bak ze zachtjes, steeds omscheppend, ± 5 minuten.
Breng op smaak met peper en zout en laat in een zeef uitlekken en afkoelen.
Vet 6 ramequins* in, zet ze op een in de oven voorverwarmde bakplaat en verdeel de helft van de slagroom over de bakjes.
Meng de prei en de paddestoelen en verdeel het mengsel over de ramequins.
Verdeel hierover de geraspte kaas.
Breek in elk pasteibakje een ei, strooi hierover wat zout & peper en verdeel vervolgens de overgebleven slagroom over de eidooiers.
De eidooier wordt door de room afgesloten, waardoor het eindresultaat is: een verrukkelijke combinatie van paddestoelen,prei, room, gesmolten kaas en zachte eidooier.
Zet de bakplaat met de pasteitjes 15 minuten in de oven.
Sprenkel wat olijfolie over de pasteitjes en serveer direct.
Als het als hoofdgerecht wordt gegeten, kunt u over het paddestoelen-preimengsel wat carbonarareepjes strooien en er apart bijvoorbeeld aardappelpuree met hazelnoten bij geven.

* Ramequins zijn soufflébakjes. Uiteraard kunt u er elk ovenvast schaaltje voor gebruiken.

Recept van Gary Rhodes
Vertaling en bewerking: Tonny Leeflang - Wondergem

Terug