Noordzeekrab met witlof en avocado

voor 10 personen

  • 500 g Noordzeekrab van de poten
  • bouquetgroenten, knoflook, tijm en rozemarijn
  • 300 g avocado, schoongemaakt
  • sap van ½ limoen
  • 6 eetl. koriander
  • 6 eetl. sushi azijn
  • 3 eetl. zure room
  • peper en zout
  • 2 stronken witlof
  • 12 eetl. verse mayonaise
  • 1 bosje enotaki paddestoelen
  • blaadjes van limoen
  • 10 cl limoensap (fles)
  • 0, 30 cl gembersap
  • 6 g agar-agar
  • 6 g cellan
  • 4 dl suikerwater

Krab:
Indien er verse poten voorradig zijn:
Kook de poten van de krab 2 à 3 minuten in courtbouillon (water, bouquetgroenten, knoflook, tijm, rozemarijn, zout en veel peper) en laat ze afkoelen in eigen vocht.
Maak de poten schoon en snijd of pluk ze fijn.
Indien er bevroren poten zijn:
Ontdooi de krab in de magnetron op ontdooistand.
Pulk de ontdooide massa uit elkaar en laat in een fijne zeef uitlekken en op temperatuur komen. Meng er vervolgens een twee à drie eetlepels mayonaise door.

Voorbereiding afwerking:
Vul eerst smalle met pancoating (koude keuken op de plank) in gespoten plastic ringen met de krab zodat de limoengelei onmiddellijk gebruikt kan worden zodra hiervan bolletjes gespoten kunnen worden.
Mayonaise:
Maak mayonaise volgens het algemeen recept. (basis: 20 cl zonnebloemolie)

Avocadocrème:
Meng de avocado's in een keukenmachine met de overige ingrediënten tot een zalvige massa en kruid met peper en zout. Doe in een plastic spuitzak voor gebruik.
Limoengelei:
Verwarm alle ingrediënten in een steelpan tot het kookpunt. Laat afkoelen en doe in een spuitzak.

Afwerking:
Trek een streep avocadocrème en een streep mayonaise op de borden en schik daarop in een ring, het schoongemaakte vlees van de krab. Spuit er een bolletje limoengelei naast en steek er de enoki paddenstoelen in.
Spuit op het krabvlees een bolletje mayonaise, avocadocrème en limoengelei.
Los de plastic ringen op het bord aan tafel.

Serveer met witlofblaadjes met daarin een toefje avocadocrème.

Bron: Bert Allers in Kook Jij

Terug