Loempia's met zoete chilisaus

Loempia's met zoete chilisaus

voor 20 stuks

    • voor de zoete chilisaus
  • 1 stokje citroengras
  • 3 tenen knoflook
  • 11 cl witte wijnazijn
  • 120 g suiker
  • 3 eetl. rijstwijn, of droge sherry
  • zout
  • 1 eetl. chilivlokken
  • 2 eetl. maïszetmeel
    • voor de loempia's
  • 150 g wortelen
  • 150 g knolselderij
  • 150 g prei
  • 2 sjalotten
  • 1 knoflookteen
  • 15 g verse gember
  • 150 g shiitake champignons
  • 3 eetl. zonnebloemolie
  • suiker
  • 3 eetl. sojasaus
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 2 theel. maïszetmeel
  • zout & peper
  • 2 eetl. meel
  • 20 vellen loempiadeeg, 10 x 10 cm

Voor de zoete chilisaus maak je citroengras schoon en verwijder je de buitenste harde bladeren.
Snijd de binnenkant in blokjes en knoflook heel fijn.
Kook beide met azijn, 8 cl water, suiker, rijstwijn, 1 theelepel zout en chilivlokken in een pot.
Voeg het in een beetje koud water opgeloste maizena toe en laat het al roerend koken tot het zich bindt.
Breng het op smaak met zout en laat het afkoelen.
Voor de loempia's schilt u de wortelen en selderij en snijdt u ze in fijne, 4 cm lange reepjes.
Reinig en was de prei, snijd de witte en lichtgroene prei in fijne reepjes van ongeveer 4 cm.
Fijne dobbelsteentjes, knoflook en gember.
Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
Verwarm zonnebloemolie in een pan.
Sauté sjalotten, knoflook en gember.
Voeg wortelen, selderij en shiitake champignons toe en stoom gedurende 2 minuten.
Voeg al roerend prei en stoom toe.
Voeg 1 theelepel suiker, sojasaus en sambal oelek toe en stoom nog 2 minuten.
Licht verdikken met in een beetje koud water opgeloste maizena.
Breng op smaak met zout en peper en laat volledig afkoelen.
Meng bloem en 2 eetlepels koud water tot een dikke pasta.
Leg de loempiadeegvellen naast elkaar en verdeel 2 eetlepels vulling in het midden van het onderste derde deel.
Vouw de zijkanten van het gebak naar binnen over de vulling.
Smeer een dunne laag van het bloemmengsel op de bovenzijde van de deegbladen.
Rol de deegvellen strak van onder naar boven.
Maak alle loempia's zo klaar.
Verhit de frituurolie in een pan tot 170 °C.
Bak de loempia's erin in 2 porties, draai ze 4 à 5 minuten tot ze goudbruin zijn, neem ze eruit en laat ze op keukenpapier druipen.
Serveer ze samen met de zoete chilisaus.

Bron: essen & trinken

Terug