Gevulde knolselderijknol met aardappelen

Gevulde knolselderijknol met aardappelen

  • 2 selderijknollen, à 800 g
  • 7 eetl. koolzaadolie
  • 250 g wasachtige kokende aardappelen
  • zout
  • ½ theel. komijnzaad
  • 100 g uien
  • 1 kleine rode peper
  • 4 stengels tijm
  • 2 zure appels, bijv. Boskoop
  • 2 eetl. citroensap
  • 1 bosje waterkers, 100 g
  • 250 g zure room
  • peper

Was de knollen van de selderij zorgvuldig.
Snijd een vlakke plak af aan de basis van het blad en in het wortelgebied, zodat de knollen rechtop staan.
Halveer de selderijknollen horizontaal.
Bestrijk de grote snijvlakken met 2 eetlepels koolzaadolie en leg ze op een bakplaat bedekt met bakpapier.
Bak in de voorverwarmde oven op de 2e rail van onderen op 180 °C (gas 2 à 3, circulerende lucht niet aanbevolen) gedurende 70 minuten.
Kook ondertussen de ongeschilde aardappelen in overvloedig gezouten water met het karwijzaad gedurende 20 à 25 minuten.
Afgieten, goed stomen en laten afkoelen.
Schil vervolgens de aardappelen en snijd ze in ½ cm dikke plakken.
Snijd de ui in plakken van ½ cm breed, halveer de peper, verwijder de zaadjes en snijd ze in fijne reepjes.
Pluk de tijmbladeren van de stengels en hak ze grof.
Verwijder de zaden en snijd ze in dunne plakjes van 2 à 3 mm.
Bestrooi onmiddellijk met citroensap.
Voor de waterkersdip snijdt u de bladeren van de waterkers van de stengels af, wast u ze grondig en laat u ze goed uitlekken in een zeef.
Doe de bladeren en zure room in een smalle, hoge bak en pureer zeer fijn met een snijstaaf.
Breng op smaak met peper en zout, vul het geheel in een kom en laat het geheel afkoelen.
Hol de gekookte selderijhelften met een eetlepel uit tot een ca. 1 cm dikke rand.
Snijd de selderijstukken in stukken van 2 cm.
Houd de uitgeholde selderijknollen warm in de oven bij 120 °C (gas 1, circulerende lucht niet aanbevolen).
Verhit de resterende koolzaadolie in een grote gecoate pan en bak de stukken selderijstukjes 2 à 3 minuten op hoog vuur.
Voeg vervolgens de aardappelen, uien en peper toe en bak nog eens 3 à 4 minuten goudbruin.
Voeg tijm toe en breng op smaak met zout & peper.
Vul de vier selderijhelften ermee.
Bedek met de appelschijfjes als dakpannen.
Bak onder de voorverwarmde ovengrill op de 2e rail van bovenaf gedurende 4 à 6 minuten totdat de appelschijfjes zacht en licht bruin zijn.
Serveer de knollen van de selderij met de waterkersdip.

Bron: essen & trinken

Terug