Gebna makleyah, gebakken kaas

4 - 6 personen

  • fijn verkruimelde feta, of andere zachte, stevige milde kaas,
    een hoeveelheid van 25 cl in een maatbeker
  • 1 eetl. bloem
  • 1 ei
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • olijfolie, voor het frituren
  • citroen, in partjes, voor het serveren
  • plat brood, in driehoekjes, voor het serveren

Doe de kaas met de bloem, het ei, het zout en de peper in een kom en meng alles goed met uw handen.
Rol van het mengsel balletjes met een doorsnee van 2½ centimeter.
Is het mengsel niet stevig genoeg, voeg dan nog wat bloem toe.
Is het te droog, voeg dan wat vloeistof van de feta toe.
Verwarm de olie in een frituurpan tot 190 °C.
Bak telkens een paar balletjes tegelijk goudbruin.
Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer warm, met partjes citroen en driehoekjes plat brood.

Opmerkingen
"In Egypte worden twee soorten kaas gemaakt, labna en gebna - labna is een romige kaas van gezeefde yoghurt met zout, gebna wordt gemaakt door gezouten wrongel onder druk te zetten en een dag of twee, drie te laten drogen, waardoor de kaas hard wordt. Beide soorten kaas werden misschien ook wel gemaakt door de oude Egyptenaren. In het graf van Hor-aha, uit de Eerste Dynastie, zijn twee kannen gevonden met daarin iets wat erg op kaas leek. In dit recept heb ik de traditionele kaas vervangen door feta.”

Bron: Koken in Afrika: Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris
Gepubliceerd door: Esther's homepage

Terug