Gamba’s met citroen en tijm

Gamba’s met citroen en tijm

  • 4 eetl. olijfolie
  • 8 of meer flinke rauwe gamba’s; zie toelichting
  • 2 tenen knoflook, geplet
  • 4 plakken citroen
  • 3 takjes tijm
  • 10 g (1 krappe eetl.) suiker

Nodig zijn grote gamba’s; op de markt vind je de grootste.
Knutselaars kopen ze ongepeld en verwijderen de schaal alleen van het lijf, zodat de kop en het staartuiteinde blijven zitten.
Dat doe je met een schaar en je vingers.
Haasthebbers nemen gepelde, liefst met het staartje er nog aan.

Verhit de olie in een koekenpan en bak er de gamba’s snel in aan, samen met de knoflook.
Draai ze om zodra ze gaan verkleuren en haal ze subiet uit de pan als het grijs roze is geworden – het gaat allemaal bliksemsnel.
Leg de plakken citroen en de tijm in de pan en bak tot het sap loskomt en gaat bruisen.
Voeg de suiker toe en roer af en toe, tot je een iets stroopachtige saus hebt.
Warm er de gamba’s heel kort in en serveer.

Bron: Onno Kleyn

Terug