Fèves sèches frites, gebakken tuinbonen

voor 8 personen

  • 500 g gedroogde tuinbonen
  • olijfolie, voor het frituren
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak

Controleer de gedroogde bonen op ongerechtigheden en laat ze een nacht weken in een kom met ruim water.
Laat de frituurolie in een zware, gietijzeren pan of frituurpan 190 °C worden.
Laat de bonen uitlekken, verwijder met uw handen de vliesjes en dep de bonen goed droog.
Bak ze 5 minuten, schep ze uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
Strooi er zout & peper over en serveer warm.

Opmerking
Tuinbonen zijn geliefd in heel Noord-Afrika en plantkundigen zijn van mening dat de plant er vermoedelijk ook vandaan komt. Tuinbonen werden al verbouwd door de oude Egyptenaren. Eigenlijk waren deze bonen de enige peulvrucht van de soort Vicia die de Europeanen kenden, voordat de Spanjaarden sperziebonen meebrachten uit Amerika. In dit recept worden de gedroogde bonen geweekt, waarna het vliesje wordt verwijderd en de bonen worden gebakken. Ze vormen een knapperig hapje dat ook wel wordt geserveerd als khemia, of tapa.

Bron: Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris
Gepubliceerd door: Esther's homepage

Terug