Florentijnse eieren

Eggs Florentine

voor 6 personen
  • 20 g boter
  • 1 kg verse spinazie, goed gewassen en uitgelekt
  • 3 rijpe tomaten, brunoise gesneden
  • snuf versgeraspte nootmuskaat
  • 6 grote eieren
  • 17½ cl crème fraîche
  • 50 g versgeraspte oude kaas (Prima Donna)
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 knoflookteen, gesnipperd
  • zout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 220 °C.
Verhit de olie in een ruime pan, zweet hierin de sjalot en knoflook aan tot glazig en bijna gaar, voeg de spinazie toe en laat ze onder voortdurend omscheppen, op zacht vuur slinken.
Doe de groente over in een vergiet en druk het overtollige vocht eruit.
Doe de spinazie terug in de pan en voeg tomatenblokjes, nootmuskaat, zout peper toe.
Vet 6 kleine ovenschaaltjes in met boter, verdeel de spinazie erover, maak een kuiltje in het midden en breek er een ei in, zorg dat er 1 cm ruimte is tussen spinazie en de bovenrand van de schaaltjes.
Lepel de crème fraîche over spinazie en ei en strooi de kaas erover.
Zet de schaaltjes op een bakplaat en gaar de Florentijnse eieren in de oven in 7 à 10 minuten tot het eiwit is gestold, maar de dooiers nog zacht zijn.
Zet de gerechtjes zonodig nog even onder de grill tot de kaas (verder) gratineert.
Serveer direct.

Terug