Ban Bea Bac

Vietnamees voorgerecht of aperitiefhapje

  • 200 g Vietnamese of Thaise rijst
  • dikke kokosmelk
  • zout
  • reuzel
    • voor de vulling:
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 500 g grote black tiger garnalen met schil en kop
  • 1 rode peper, ragfijn gesneden
  • 2 eetl. bladpeterselie, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, ragfijn gesnipperd
  • ½ theelepel limoensap
  • nuac man (Vietnamese vissaus)
  • reuzel
  • 2 eiwitten, losgeklopt met wat olie
  • Nuoc Cham
  • 2 lenteuitjes,
    het wit en frisse groen, in sprietjes van 4 cm lengte gesneden

Maak eerst de vulling:
Pel de garnalen en snijd ze ragfijn.
Rooster koppen en pantsers in een droge koekenpan en voeg als ze gekleurd zijn een paar eetlepels reuzel toe, laat
alles ca. 15 minuten zachtjes bakken, schep de pantsers en koppen uit het vet ( of giet alles door een zeef en vang het vet op).
Bak in het vet ui en knoflook glazig, bak de garnalen en pepersnippers 2 minuten mee en doe het vuur uit, meng de peterselie erdoor en breng op smaak met vissaus en limoensap, het mengsel moet goed pikant zijn, laat afkoelen.

Rooster de rijst in een droge koekenpan tot de korrels opspringen, maal de rijst fijn.
Maak van het rijstmeel met zout en kokosmelk een deeg zo dik als pastadeeg, exacte hoeveelheid kokosmelk is niet te geven, de hoeveelheid is afhankelijk van de gebruikte rijstsoort.
Rol het pastadeeg uit zoals voor ravioli, maak 2 lappen deeg en leg ze op een bebloemd werkvlak, kwast ze in met het eiwit.

Snijd voor een voorgerecht 8 vierkantjes van 10 x 10 uit het deeg, voor aperitiefhapjes 6 x 6.
Schep aan 1 kant van de deegflapjes wat van de vulling (hoeveelheid afhankelijk van de grootte van het deegflapje maar het moeten goed gevulde flapjes worden), sla de andere helft er overheen zodat het driehoekjes worden en laat ze ca. 10 minuten drogen waarbij ze elkaar niet mogen raken.
Bak de flapjes in ruim reuzel lichtbruin en laat ze op keukenpapier even uitlekken.
Verdeel de lenteui-reepjes over 4 bordjes en leg op elk bordje 2 flapjes, serveer met Nuoc Cham.
Als er deeg overblijft kan dat heel goed worden ingevroren.
De reuzel zeven, koel bewaren en niet meer dan 2 x gebruiken.

Receptuur: Ngu Yen
Gepubliceerd door: Tonny Leeflang - Wondergem

Terug