Asperges met rodebiet-amandelsaus

  • 2 kg witte asperges (zo’n 1,3 kg geschild)
  • 1 theel. suiker
  • 4 eetl. olijfolie
  • 70 g blanke amandelen
  • 100 g gare rode biet
  • 1 eetl. citroensap
  • facultatief: 4 of 8 plakken Parmaham
  • nodig: staafmixer

Schil de asperges goed, of koop geschilde.
Snijd als je zelf schilt een cm of 2 - 3 van de kontjes af.
Zet ze op in water met 10 g zout per liter en de suiker.
Breng aan de kook, laat zachtjes 7 minuten afgedekt koken en draai dan het vuur uit.
Laat zo nog 7 minuten staan.
Til ze daarna uit het kookwater op een schaal met een opgevouwen doek erin (bewaar het kookwater).
Stuk folie erover en daarop de theemuts of een opgevouwen handdoek: zo blijven ze warm.
Verhit de olijfolie in een klein koekenpannetje en bak er rustig de amandelen in tot ze blond kleuren.
Probeer ze ook allemaal om te draaien om de andere kant te laten kleuren.
Doe daarna meteen in een kommetje en laat wat afkoelen.
Snijd de biet in blokjes en doe ze in de beker van de staafmixer.
Doe de amandelen en hun olie erbij en pureer.
Gebruik aspergewater om hem te verdunnen tot sausdikte.
Breng op smaak met citroensap en misschien zout.
Drapeer de asperges met of zonder Parmaham op de borden en drapeer er een klodder saus op.

Bron: Onno Kleyn

Terug