Asperges met morieljesaus

Asperges met morieljesaus

voor 2 personen

  • 25 g gedroogde morieljes
  • 500 g witte asperges, geschild
  • 1 sjalotje of klein uitje, ragfijn gesnipperd
  • 10 cl witte wijn
  • 25 g boter
  • 12½ cl slagroom
  • 1 eidooier

Week de morieljes 15 minuten in 10 cl warm water.
Doe de asperges in water met 10 gram zout per liter en, als je wilt, een half theelepeltje suiker (sacrilège voor puristen, jammer dan).
Breng afgedekt aan de kook, laat zachtjes 10 minuten koken.
Draai het vuur uit en laat 10 minuten zo staan.
Knijp de morieljes uit en bewaar het weekwater.
Snijd grote in de lengte door.
Zweet de sjalot in de boter glazig zonder dat hij kleurt, in circa 4 minuten.
Voeg de wijn toe.
Decanteer voorzichtig het morieljeweekvocht erbij zodat het zand niet meekomt.
Laat inkoken tot bijna niks.
Wie wil zeeft dat beetje vocht om de stukjes sjalot kwijt te raken, maar ik neem die moeite niet.
Voeg de room en de morieljes toe en kook in tot sausdikte.
Roer de eidooier los met een beetje saus en voeg dat bij het geheel.
Laat niet meer koken.
Breng op smaak met zout.
Serveer het een met het ander.

Bron: Onno Kleyn

Terug