Artisjok met vinaigrette

Artisjok met vinaigrette

voor 2 personen

  • 2 fraaie artisjokken
  • 1 citroen
  • 3 eetl. dragonazijn of wittewijnazijn
  • 8 eetl. olijfolie
  • 1 à 1½ theel. mosterd

Breek de steel van de artisjokken.
Dat kost flink kracht.
Lukt dat niet, snijd hem dan zo strak mogelijk af.
Verwijder een paar van de lelijkste blaadjes bij de steelaanzet en snijd de artisjok in de lengte doormidden.
Kook de halve artisjokken in circa 25 minuten gaar in water met wat citroensap en 10 gram zout per liter.
Laat wat afkoelen.
Klop een vinaigrette van azijn, olie en mosterd en breng op smaak met zout.
Serveer de artisjokken lauw of koud met de vinaigrette.
Doop een voor een de blaadjes in de vinaigrette en schraap met je voortanden het zachte gedeelte eraf.
Verwijder op het laatst het ‘hooi’ en eet de bodem.

Bron: Onno Kleyn

Terug