Ansjovisbroodjes - I

  • 8 dunne sneetjes brood
  • 8 ansjovissen
  • 1 hardgekookt ei
  • fijngehakte peterselie
  • boter

Week de ansjovissen een paar uur in koud water met een scheut melk.
Ontdoe ze van de schubben, scheur ze doormidden door in iedere hand een puntje van de staart te houden en deze dan voorzichtig van elkaar te trekken.
Verwijder de graat, de ingewanden en alle kleine graatjes.
Was de ansjovissen en laat ze een poos uitdruipen.
Rooster het brood vlug lichtbruin in een hete oven, laat het afkoelen en, besmeer het met boter.
Leg op ieder sneetje brood twee ansjovishelften, opgerold of kruiselings over elkaar.
Garneer de broodjes met afzonderlijk fijngegehakt of fijngewreven eiwit en eigeel en met fijngehakte peterselie.

Bron: Het Nieuwe Kookboek


Ansjovisbroodjes - II

  • 8 dunne sneetjes brood
  • ansjovissen
  • hardgekookte eieren
  • 1 eetl. kruidenazijn
  • 1 eetl. slaolie
  • een weinig mosterdpoeder
  • peper & zout
  • fijngehakte peterselie

Week de ansjovissen een paar uur in koud water met een scheut melk.
Ontdoe ze van de schubben, scheur ze doormidden door in iedere hand een puntje van de staart te houden en deze dan voorzichtig van elkaar te trekken.
Verwijder de graat, de ingewanden en alle kleine graatjes.
Was de ansjovissen en laat ze een poos uitdruipen.
Wrijf de dooiers der hardgekookte eieren door een zeef, vermeng ze dan eerst met de olie, daarna met azijn, mosterdpoeder, peper, zout en peterselie.
Besmeer de geroosterde broodjes met deze dikke saus en leg op elk sneetje twee ansjovishelften, opgerold of kruiselings over elkaar.
Garneer de broodjes met fijngehakt eiwit en fijngehakte peterselie.

Bron: Het Nieuwe Kookboek


Ansjovisbroodjes - III

  • 8 à 10 sneetjes brood
  • 8 ansjovissen
  • 70 g boter
  • 1 hard gekookt ei
  • iets cayennepeper
  • fijngebakte peterselie

Week de ansjovissen een paar uur in koud water met een scheut melk.
Ontdoe ze van de schubben, scheur ze doormidden door in iedere hand een puntje van de staart te houden en deze dan voorzichtig van elkaar te trekken.
Verwijder de graat, de ingewanden en alle kleine graatjes.
Was de ansjovissen en laat ze een poos uitdruipen.
Wrijf ze daarna met de boter in een vijzel of in een kommetje met een houten roerbal tot een gelijke massa; werk dit door een zeef en vermeng ze met een paar korreltjes cayennepeper.
Rooster de sneetjes brood vlug lichtbruin, laat ze afkoelen, bestrijk ze met de ansjovisboter, strijk deze glad met een mes dat even in heet water is gehouden.
Garneer de broodjes met hardgekookt eiwit en eigeel, afzonderlijk fijngewreven, en met fijngehakte peterselie.

Bron: Het Nieuwe Kookboek

Terug