Zonnevisfilet met kokos-limoensalade

zonnevisfilet_kokos_limoensalade (2K)

  • 1 zonnevis van circa 900 g
  • 1 kokosnoot
  • 1 eetl. fijne tafelsuiker
  • 1 venkelknol
  • 2 limoenen
  • 2 lente-uitjes
  • 2 bosjes verse basilicum
  • 2 eetl. lichte olijfolie
  • zout
  • peper

Fileer de zonnevis en verwijder het vel - of vraag anders uw vishandelaar dit voor u te doen.
Verdeel elke filet in 6 even grote stukken.
Breek de kokosnoot open met een hamer of de achterkant van een zwaar mes en vang de melk op.
Rasp boven de kokosmelk de helft van het kokosvlees fijn.
Schep er de suiker door.
Dek af en zet 1 uur in de koelkast.
Pers dan door een stuk neteldoek om een fijne kokosroom te krijgen.
Doe als er geen of weinig melk in de kokosnoot zit een beetje water bij het geraspte kokosvlees.
Snijd de rest van de kokos en de venkel in flinterdunne plakken.
Schil de limoenen met een aardappelmes en verdeel ze in partjes.
Snijd de lente-uitjes in dunne plakjes.
Schep ze losjes om met de plakken venkel en kokos, bijna alle basilicum (bewaar wat blaadjes voor het garneren) en partjes limoen.
Schep er de olijfolie en wat zout & peper door.
Bestrijk een anti-aanbak koekenpan met olijfolie en verhit op een hoog vuur.
Schroei er de met zout & peper bestrooide stukjes zonnevis aan beide kanten in tot ze goudbruin maar nog roze van binnen zijn.
Giet voor het serveren wat van de kokosroom op elk bord, leg er wat venkelsalade op en schik er drie stukjes vis op.
Leg er nog een beetje salade op en garneer met een paar basilicumblaadjes.

Bron: Bert Allers
Gepubliceerd door: Kook Jij

Terug