Zeewolf met gembersaus

  • 4 zeewolffilets van 150 g per stuk
  • ½ citroen, uitgeperst
  • 1 eetl. zwarte peperkorrels
  • 3 eetl. bloem
  • 2 eetl. Chinees vijfkruidenpoeder
  • 4 eetl. olie
  • 400 g lamsoren, gewassen en goed uitgelekt (buiten het seizoen wilde spinazie)
  • 1 teentje knoflook ragfijn gesnipperd
  • 1 sjalotje, ragfijn gesnipperd
  • arachideolie
  • peper
    • voor de saus:
  • 4 tomaten, ontveld, ontzield, ontpit en brunoise gesneden
  • 1 rood Spaans pepertje, naar smaak met of zonder zaad, ragfijn gesneden
  • 5 bolletjes gember, in dunne plakjes gesneden
  • 1 eetl. gembersiroop (uit potje gember)
  • 2 eetl. korianderblaadjes
  • 1 eetl. vissaus

Meng alle ingrediënten voor de saus en zet koel(niet in de koelkast)weg.
Plet in een vijzel de peperkorrels tot grove stukjes of doe dit met de bolle kant van een lepel in een diep bord.
Meng er de bloem en het vijfkruidenpoeder door.
Wrijf de filets in met zout en wentel ze door het bloemmengsel, druk het goed op de vis.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de filets daarin in ongeveer tien minuten goudbruin en gaar.
Keer ze halverwege voorzichtig met een spatel om.
Bereid intussen de lamsoren:
Verhit een scheutje arachideolie in een grote pan, doe knoflook en sjalot erbij en zweet het aan tot glazig.
Voeg de lamsoren toe en bak ze op middelhoog vuur 5 minuten mee.
Schep ze steeds om, laat uitlekken, vang het vocht op en kook het in tot 2 eetlepels.
Breng de lamsoren op smaak met peper en roer het ingekookte vocht erdoor.
Verdeel de lamsoren over vier warme borden en leg de filets erop.
Schep de gembersaus naast de vis.
Serveer met gekookte basmatirijst of mie.

Tip
Zeewolf is een stevige vis die wel kruiderij kan hebben, hier een paar tips en een recept:
een kruidenkorstje van panko met verschillende kruiden.
(Panko = Japans broodkruim, kruiden, zout & peper mengen met een eiwit en de vis daarmee rondom bedekken).
Een uurtje in de koelkast laten opstijven, vooral zachtjes bakken anders wordt de vis droog.
Saus van zeegroenten met verse knoflook?
Saffraansaus?
Schelpdierensaus?
Je kunt er ook een Aziatisch tintje aan geven.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug