Zeebrasem uit de oven

voor 2 personen

Marineer 1 middelgrote zeebrasem (daurade) 1 uur in olijfolie met citroensap, een laurierblad, peterselie, tijm, zout & peper.
Bak de vis in een open ovenschaal in een vrij hete oven (190 °C), zodat het vel goudbruin en knapperig wordt.
Geef er de volgende saus bij: hak eerst 1 sjalot fijn, voeg 1 glas witte wijn toe en laat het mengsel tot de helft inkoken.
Voeg dan ½ theelepel Franse mosterd, 60 gram boter, 2 fijngestampte hardgekookte eidooiers, zout, peper en fijngehakte peterselie toe.

Ervaring gewenst, ik zei het. Hoeveel weegt een ‘middelgrote zeebrasem’? Het staat er niet bij (een gram of 600). Hoe lang moet die vis in de oven? (Een minuut of 20). Zo gaat het met de rest van het boek ook. Maar o, dat plezier, dat knappe schrijven, die kennis die smakelijk achteloos rondgestrooid wordt. Dat is Davids. Je moet haar kennen. Haar boeken hebben.

Bron: Elizabeth Davids Beste Recepten, Van Dishoeck/Lannoo
Gepubliceerd door: Onno Kleyn

Terug