Zeebaars in folie

  • 1 zeebaars van ± 1½ kg, de buikholte schoongemaakt
  • 100 g boter
  • 3 citroenen
  • olijfolie
  • 1 grote, in ringen gesneden rode ui
  • 1 grofgesneden bosje peterselie
  • 1 grofgesneden bosje basilicum
  • 1 in ringen gesneden prei
  • ½ grofgesneden venkelknol en groen
  • zout & peper

Verwarm de oven voor op 220 °C.
Maak in de vis aan beide kanten ondiepe inkepingen en wrijf hier zout & peper in.
Strooi ook wat zout & peper in de buikholte.
Vouw een groot stuk (5 x zo groot als de vis) aluminiumfolie dubbel.
Meng alle kruiden en groenten en leg ⅓ daarvan in het midden van het stuk folie.
Leg de zeebaars op de kruiden, sprenkel olijfolie over de vis en verdeel de helft van de boter erover.
Stop flink wat kruiden (⅓) en de rest van de boter in de buikholte en sprenkel het sap van 2 citroenen over de zeebaars.
Snijd 1 citroen in schijven, leg die om de vis en leg de rest van de kruiden erop.
Vouw het stuk folie dicht als een envelop en vouw de randen een paar keer om, zodat er geen lucht kan ontsnappen.
Leg het pakket in een braadslee en zet het in de oven, 10 minuten per 500 g vis,
een vis van 2 kilo = 40 minuten, maar 2 vissen van 1 kilo dus 20 minuten.
Haal de braadslee uit de oven en laat hem 10 minuten staan.

Presentatie:
Maak het folie open en giet de jus in een juskom.
Fileer de vis aan tafel en schenk op het bord de jus erover.
Serveer er gekookte aardappelen en een seizoensgroente bij.

Receptuur: Jamie Oliver
Vertaling en bewerking: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Gegrilde zeebaars met paprikasaus en auberginepuree

Door olijfolie halen en grillen op een loeihete plaat of pan, na 4 tellen kwartslag draaien, weer 4 tellen (ruitje).
zout & peper erop.
Van de paprika een saus maken door ze in kleine stukjes te laten garen in bouillon.
Door een zeef wrijven en monteren met boter.
Van de aubergine puree maken door ze door te snijden, snijkanten met olie bestrijken en in de oven pureren, knoflook erdoor, peper en zout en de staafmixer erin.

Terug