Gekonfijte zalm in kruidenolie

  • 4 x 200 g zalmfilet zonder vel
  • het sap van 1 limoen
  • 1 theel. echte truffelolie
  • 3 eetl. persilladekruiden
  • 1 eetl. Provençaalse kruiden
  • 3 gesnipperde knoflooktenen
  • zeezout (niet teveel, want de persillade bevat ook zout)
  • peper
  • extra virgine olijfolie

Wrijf de zalmfilets aan alle kanten in met persillade- en Provençaalse
kruiden, zout & peper en leg ze in een diepe ovenschaal.
Meng 2 dl olie, de truffelolie, de knoflook en het limoensap en giet dit over de zalm.
Vul aan met zoveel olijfolie dat de zalm ruim onder staat.
Tot zo ver kan het eventueel een dag van tevoren.
Laat de zalm in een oven van 45 °C (afhankelijk van de dikte van de zalmfilets) in ± 50 minuten garen.

Presentatie:

Laat de zalm even uitlekken en serveer hem op voorverwarmde borden met onze vissaus, dubbelgedopte tuinboontjes en (truffel)aardappelpuree.

Tip van Tonny:

Elke oven is anders.
Let daarom de eerste keer goed op en noteer steeds de (eigen) oventijd bij het recept.
Persillade is een mengsel van peterselie, knoflook, sjalot en boter, maar is ook te koop als persilladekruiden, een (gedroogd) kruidenmengsel; ik meen dat alleen Ducros het in het assortiment heeft, maar je kunt ook een mengsel maken van Jane's Krazy Mixed-Up Salt en Provençaalse kruiden.
Neem dan 1 eetlepel zout en 4 eetlepels Provençaalse kruiden om de zalm mee in te wrijven.
Probeer ook de oventemperatuur even uit; de hier gegeven temperatuur is gebaseerd op een heteluchtoven.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug