Geroosterde zalm in de krant

  • 1 hele zalm 1 - 1½ kg, schoongemaakt en ontschubd
  • 4 flinke handen vol groene kruiden naar smaak
    (peterselie, basilicum, lavas, lente-uitjes, venkelgroen etc.),
    schoon, droog en goed gemengd
  • zeezout en versgemalen witte peper
  • 2 citroenen in schijven
  • 2 eetl. gekneusd venkelzaad
  • olijfolie
  • 1 dikke krant

Wrijf de zalm van binnen en van buiten in met zout, peper en olijfolie en stop er schijven citroen en flink wat kruiden in.
Vouw de krant in het midden open en strooi, in het midden, een dikke laag kruiden, daarop venkelzaad en daarop schijven citroen.
Leg de zalm hierop (de zalm ligt dus op de kruiden en niet rechtstreeks op de krant) en strooi de rest van de kruiden, het venkelzaad en de schijven citroen over de vis.
Sprenkel er olijfolie over en rol de krant met de vis stevig op.
Bind het pakket met touw goed dicht, maak het kletsnat en leg het ± 25 minuten in de gloeiende as van de barbecue.
De krant zal verbranden evenals de huid van de zalm die dan makkelijk is te verwijderen.
De zalm is dan juist gaar genoeg en heeft een lichte rooksmaak.
Serveer er mayonaise en gepofte aardappelen bij.

Receptuur: Jamie Oliver

Tonny's aantekeningen bij het recept:
Maak een hele zalm schoon, of laat dit door uw visman doen (kop en schubben eraf, graten eruit).
Verdeel de kruiden etc. over de ene helft en dek met de andere helft.
Maak in beide zalmhelften inkepingen in het vel en stop ook daarin kruiden etc.
Dek de plaats waar de kop zat af met aluminiumfolie.
Dit geeft een beter resultaat: het is na het roosteren niet zo'n gedoe met kop en graten en je haalt het vel er makkelijk af, zonder dat er, door het 'graven' naar graten, zwart spul op het visvlees komt.
De inkepingen met kruiden geven de vis meer smaak.

Bron: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug