Huisgerookte zalm

  • 1 zijde zalm van 1 - 1½ kg met vel
  • 600 g grof wit zeezout
  • 1 tweemaal doorgesneden halve ui
  • 1 tweemaal doorgesneden teen knoflook
  • 4 takjes dille
  • 4 takjes dragon
  • 8 takjes basilicum
  • 8 sprieten bieslook
  • 8 takjes koriander
  • ½ bos peterselie
  • 4 takjes kervel
  • 6 afgeriste takken tijm
  • 4 afgeriste takken rozemarijn
  • ½ borrelglas whisky
  • 1 tweemaal doorgesneden sjalot
  • 400 g grove suiker

Verwarm de oven op de hoogste stand.
Spreid het zeezout uit op een bakplaat, zet het 10 minuten in de oven en laat het wat afkoelen.
Ontgraat de zalm en leg ze op een plateau in de koeling.
Doe alle kruiden, de sjalot en de knoflook in de kom van de keukenmachine en maal ze fijn.
Voeg het zout en de whisky toe en laat weer even draaien.
Laat afkoelen.
Voeg de suiker aan het kruiden-zoutmengsel toe en meng heel goed.
Bedek de zalm geheel met het mengsel en laat het, afgedekt, 12 uur in de koelkast staan.
Na 12 uur ziet de zalm, of eigenlijk meer het zout-suiker-kruidenmengsel er niet uit, maar laat je daardoor niet afschrikken.
Verwijder de marinade, dep de zalm droog en zet hem 6 uur in de rookoven op 50 °C.
Laat de zalm afkoelen en snijd hem, loodrecht op de huidkant, in tranches van 3 mm dikte.
Dit recept kan ook voor Planked Salmon worden gebruikt.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug