Zalm onder een dekentje

  • 750 g zalmfilet
  • 750 g aardappelpuree
  • 100 g pittige, geraspte kaas
  • 3½ dl volle melk
  • 1½ dl room
  • 1 ui, grof gesneden
  • 1 laurierblad
  • 1 kruidnagel
  • 5 witte peperkorrels, geplet
  • 1 eetl. Lapsang Souchon thee
  • 20 g boter
  • 20 g bloem
  • 4 bijna hard gekookte eieren, in vieren gesneden
  • 1 eetl. fijngesneden bieslook
  • 1 eetl. fijngesneden peterselie
  • 1 eetl. ragfijn gesneden lavas
  • 300 g spinazie, geblancheerd en goed uitgelekt
  • scheutje droge witte wijn
  • peper en zout
  • boter om in te vetten

Breng de melk met de ui, laurier, kruidnagel, snuf zout & peper aan de kook
Laat ½ uur zachtjes trekken en voeg de thee toe, schakel de warmtebron uit en laat half uur staan.
Zeef de melk en breng ze tegen de kook aan.
Leg de zalm in een schaal en overgiet ze met de warme melk, dek de schaal af en laat de zalm 20 minuten marineren.
Schep de zalm uit de melk en leg ze in een beboterde ovenvaste schaal.
Smelt boter in een sauspan, voeg de bloem toe, roer goed en laat de bloem in 3 minuten gaar worden.
Voeg nu, met kleine beetjes tegelijk de melk toe en roer de saus glad, laat 5 minuten pruttelen.
Klop de room erdoor en breng op smaak met peper, zout en een scheutje witte wijn.
Verdeel de spinazie over de vis, leg de eieren erop en strooi de kruiden erover.
Schenk de saus over het geheel, laat afkoelen en vervolgens, in de koelkast, door en door koud worden.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Maak aardappelpuree, roer de geraspte kaas erdoor en bedek de inhoud van de ovenschaal met puree.
Begin aan de rand en strijk de puree steeds uit naar het midden, strijk de bovenkant glad en zet de schaal 30 minuten in de oven, serveer meteen.

Bron: Gary Rhodes, At the Table, BBC

Ik heb het gerecht dus op de volgende manier gemaakt;
i.p.v. de thee kunnen ook een paar druppels Liquid Smoke maar ook dat is meen ik niet algemeen verkrijgbaar.
Ik heb zalm gebruikt omdat die goed combineert met een lichte rooksmaak maar dat geldt natuurlijk ook voor heilbot en forel.
Het is dus niet het originele recept want ik heb het hier en daar veranderd, het was erg lekker.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug