Gestoomde visrolletjes met tomatenvinaigrette

visrolletjes_tomatenvinaigrette (5K)

  • 4 gefileerde en ontvelde witvisfilets (150 g elk)
  • 2 teentjes knoflook (geplet)
  • 2 eetl. olie
  • 6 lente-uitjes, klein gesneden
  • 70 g volkoren broodkruim
  • 15 g blaadjes verse basilicum, fijngehakt
  • 30 g verse peterselie, fijngehakt
  • 1 theel. citroenschil
  • 2 eetl. citroensap
  • 2 eetl. witte-wijnazijn
  • 1 eetl. bruine suiker
  • cocktailprikkers

Snijd de visfilets in de lengte doormidden.
Verhit 1 eetlepel olie en bak de knoflook en lente-uitjes 3 minuten op matige temperatuur tot de uitjes zacht zijn.
Doe ze in een keukenmachine met het broodkruim, de helft van de basilicum, de helft van de peterselie, de citroenschil en het citroensap en meng het geheel.
Verdeel de vulling in 8 gelijke porties en maak er langwerpige rolletjes van.
Leg een rolletje van de vulling aan het eind van elk stukje vis en rol dit op met de vulling erin.
Zet het vast met een cocktailprikker en zet het 30 minuten in de koelkast.
Hak de rest van de basilicum en peterselie fijn.
Doe het in een pan met het tomatensap, azijn en de bruine suiker en laat dit langzaam warm worden.
Doe de visrolletjes in een stoompan of -mand bekleed met bakpapier en stoom de vis in ongeveer 10 minuten.
De vis moet zacht zijn en de vulling goed doorgewarmd.
Dien de visrolletjes op met wat tomatenvinaigrette en bijvoorbeeld peultjes of een knapperige groene salade

Tip
Geen stoompan of -mand in huis?
Neem een flinke metalen zeef (of vergiet) die past op een grote pan. Vul de pan voor een derde met water en breng het water aan de kook. Leg de pakketjes in de zeef en hang die net boven het kokende water. U kunt ook aluminiumfolie gebruiken in plaats van bakpapier.

Bron: Nederlandse Hartstichting

Terug