Vis met port-speksaus

Vis met port-speksaus

voor 2 personen

  • 2 stukken filet van een witvis naar goesting, zoals kabeljauw
  • 3 eetl. boter
  • 50 g gerookt mager spek, in reepjes
 
  • 1 tak tijm of een beetje gedroogde
  • 4 eetl. rode port
  • 7½ cl slagroom

Zout de stukken vis goed en laat lekker een kwartier of wat langer intrekken.
Verhit de boter en bak er de vis in, met het spek en de tijm ernaast.
Hoe lang hangt van de dikte van de stukken af, maar het is wellicht korter dan u denkt.
Vis gaart sneller dan vlees, dus een dikke moot heeft misschien 6 minuten nodig, een dunne maar 3.
Als er witte vlokken uit komen bent u al veel te ver gegaan.
Haal vis, spek en tijm uit de pan.
Schenk de port bij het bakvet en laat goed bruisen.
Voeg de room toe en verwarm al roerend tot saus.
Misschien is een draaitje peper nodig: proef.

Ik at de vis met verse doperwtjes, krieltjes en iets gekoelde Pinot Noir erbij.

Bron: Onno Kleyn

Terug