Vis met Libanese tomatensaus

  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 10 eetl. olijfolie
  • 3 tenen knoflook, gehakt
  • 1 blik à 40 cl tomatenstukjes
  • 1 gulle eetl. tahin (sesampasta)
  • 1 eetl. gemalen komijn
  • 1 eetl. gemalen koriander
  • 4 eetl. citroensap
  • chilipeper
  • 50 g pijnboompitten
  • 600 g victoriabaarsfilet
    of een andere vis, in stukken

Bak de ui in 6 eetlepels olie rustig tot hij echt begint te kleuren – zo’n 10 minuten – en bak dan even de knoflook mee.
Voeg de tomatenstukjes, tahin, specerijen en 2 eetlepels citroensap toe.
Laat zachtjes 5 minuten pruttelen, roer en breng op smaak met zout, chilipeper en misschien nog citroensap.
Zet het vuur uit.
Bak de pijnboompitten in de resterende olie al roerend tot ze goudbruin worden.
Worden!
Doe onmiddellijk in een schaaltje en giet de olie af.
Verwarm de oven op 200 °C.
Zout de vis gul en wrijf in met citroensap.
Doe in een ovenschaal met de pijnboompitolie, wentel en draai.
Bak 7 minuten in de oven.
Warm ondertussen de saus.
Overgiet de vis met saus en bestrooi met de pijnboompitten.

Opmerking
Pijnboompitten kun je roosteren in een droog koekenpannetje, maar ook bakken in wat olie en daarna laten uitlekken op keukenpapier. Het resultaat is anders. Bij het bakken wordt de smaak voller. Vet smaakt vol. Zoals in dit recept: vis met Libanese tomatensaus. De horecagroothandel heeft ze, en anders kijk je op Finefoods-online, waar ik af en toe een hele kilo Iraanse koop.

Bron: Onno Kleyn

Terug