Vis met Italiaanse andijvie en citroen

  • 1 struik andijvie
  • 1 rode ui, in dunne halve plakken
  • je duurste olijfolie
  • 1 citroen
  • 4 moten kabeljauw of iets anders
  • half glas witte wijn
  • gulle hand fijngesneden kruiden:
    munt, koriander, peterselie, melisse, kies maar

Breng een grote pan water met een handje zout aan de kook.
Doe de hele struik andijvie erin, stugge onderkant onder, en kook hem een krap kwartier.
Giet af en laat de pan met andijvie vol lopen met koud water.
Laat een poosje staan.
Knijp de andijvie dan grondig uit.
Snijd zuinig de bruine steelaanzet weg en snijd de struik in de lengte in dikke repen.
Bak de rode ui in een scheutje olie tot hij zacht wordt en voeg de andijvie toe.
Boen de citroen als hij niet biologisch is en rasp er dun een eetlepel schil af.
Zout de moten vis goed en bak ze apart in wat olijfolie, op nogal laag vuur, net aan gaar in een minuut of 6.
Haal uit de pan, zet het vuur hoog en voeg de wijn en de citroenrasp toe.
Kook in.
Serveer de vis op de andijvie, met de saus.
Bekroon met de kruiden en een gulle streep verse olijfolie.

Bron: Onno Kleyn

Terug