Vis met biersaus

vis_biersaus (4K)

  • 4 mootjes kabeljauwhaas van 150 g
  • 50 g roomboter
  • 1 uitje of 2 sjalotten, ragfijn gesnipperd
  • 20 cl Trappist dubbel of tripel
  • 10 cl slagroom
  • 1 takje of snufje tijm
  • 3 eetl. vers gehakte peterselie

Zout de vis gul – het lijkt achteraf altijd te weinig – en zet koel weg.
Zout maakt de vis steviger.
Smelt de helft van de boter in een steelpan en bak er op heel laag vuur de ui glazig in.
Dat duurt een minuut of 5.
Schenk het bier erbij en laat op iets hoger vuur in circa 10 minuten inkoken tot minder dan de helft.
Leun tegen het fornuis en pas op dat het niet helemaal wegkookt.
Verhit op halfhoog vuur de rest van de boter in een koekenpan en bak er de vis in, onder een deksel.
Draai de vis na 2 minuten voorzichtig om, draai het vuur laag en sluit de pan weer.
Zet na nog 2 minuten het vuur uit en wacht 4 minuten: vis perfect gaar.
Voeg in die laatste minuten de room en de tijm bij het bier en kook iets in.
Wie wil zeeft de saus, maar nodig is het niet.
Proef en voeg zout toe.
Roer er de peterselie door.
Serveer vis met saus en een gekookte aardappel of wat tagliatelle.

Bron: Onno Kleyn