Risotto met venkel en gerookte zalm - I

  • 400 g risotto rijst
  • olijfolie
  • 1 ui, gehakt
  • 1 teen knoflook uit de pers
  • 1 knolletje venkel,
    gehakt de toppen (het groen) van de venkel
  • 2 stengels bleekselderij, gehakt
  • 2 wijnglazen vermout
  • 1 l tuinkruiden of groentebouillon
  • 200 g gerookte zalm
  • room
  • roomboter

Snipper / hak al de groenten, zalm in reepjes snijden, bouillon tegen de kook aan brengen.
Verwarm olie en een klontje roomboter in een pan met dikke bodem.
Voeg de ui, knoflook en bleekselderij toe.
Laat 5 minuten fruiten.
Doe dan de rijst erbij en bak het ongeveer 1 minuut mee, tot de rijst "glazig" is.
Schenk de vermout erover en laat de alcohol verdampen, als de rijst al het vocht heeft opgenomen doet u een soeplepel bouillon erbij, weer laten opnemen voordat u de volgende toevoegt.
Bij de tweede soeplepel bouillon de venkel toevoegen.
Na 15 tot 20 minuten de rijst proeven of deze al gaar (al dente) is.
Daarna op smaak brengen met zout en vers gemalen zwarte peper.
Een paar scheutjes room en 5 klontjes boter er door roeren.
Even laten staan, en dan de zalm en de gehakte venkeltoppen erover.

Bron: Voorgerechten-recepten.nl
Gepubliceerd door: De Wassende Maan


Risotto met venkel en gerookte zalm - II

Risotto met venkel en gerookte zalm

  • 1 grote venkelknol, in reepjes
  • 1 eetl. olijfolie
  • 1½ eetl. boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 400 g risottorijst
  • 2 eetl. witte wijn
 
  • 1 tot 1½ l groentebouillon
  • 200 g gerookte zalm, in kleine stukjes
  • handvol peterselie, kleingesneden
  • 100 g Parmigiano Reggiano, geraspt
  • handvol dille, fijngesneden

Blancheer de venkelreepjes 1 minuut in kokend water en laat uitlekken in een zeef.
Verhit de olie en een halve eetlepel boter in een pan en fruit hierin de ui.
Voeg de rijst toe en roer met een houten lepel tot de rijst heel heet is en de korrels glanzen.
Giet de witte wijn en een scheut bouillon bij de rijst en roer tot vrijwel al het vocht geabsorbeerd is.
Voeg opnieuw een flinke scheut bouillon toe en blijf rustig roeren terwijl het vocht wordt opgenomen door de rijst.
Voeg steeds de volgende scheut bouillon toe als de vorige helemaal is opgenomen, net zolang tot de rijst gaar is, maar nog net een beetje bite in de kern heeft.
Dit duurt ca. 20 minuten.
Misschien heb je niet alle bouillon nodig.
Roer in de laatste minuut de venkel, zalm, rest van de boter, peterselie, Parmigiano en dille door de risotto.
Garneer eventueel met extra takjes dille of venkelgroen en serveer meteen.

Bron: Ekoplaza

Terug