Paella

Paella

  • ui
  • knoflook
  • rode paprika
  • tomaten
  • zout
  • olijfolie
  • vlees (kip – rund) en/of zeevruchten
  • witte droge wijn
  • doperwten
  • rijst
  • een snufje saffraanpoeder of een draadje saffraan

Maak eerst de "sofrito”; de basis van de paella.
Schil en snij de ui en de knoflook zo klein mogelijk.
Doe een laagje olie in de koekenpan.
Als u geen paellapan heeft kunt u ook een wok gebruiken.
Zodra de olie begint op te warmen, voegt u de ui en knoflook toe.
Laat de pan of wok op een laag vuurtje staan!
Als de uien glazig zijn geworden, doet u de kleingesneden paprika en tomaten erbij.
Laat het geheel pruttelen, totdat alles goed gaar is geworden en het tomatenvocht verdampt is.
Voeg, naar smaak, een beetje zout toe.
Voeg het vlees (kip – rund) en/of zeevruchten toe en laat het meesudderen, totdat het vlees gaar is.
Voeg dan een beetje droge wijn toe en laat alles even opkoken.
Doet dan de rijst erbij, meng alles goed door en STOP met roeren; nu moet u er van afblijven!
Voeg dan water toe (totdat de rijst onder water komt te staan) en de saffraan.
Als de rijst enigszins zacht is geworden en het water bijna verdampt is, kunt u eventueel wat zout erbij doen.
Als de rijst zacht is geworden en het water helemaal verdampt is, voegt u voor de kleur wat doperwtjes toe.
Doe het vuur uit en bedek de pan met een theedoek.
Laat het 10 à 15 minuten rusten...
U kunt eventueel gamba's toevoegen.
Gegaarde gamba's zonder schaal, kunt u tegen het einde van de kooktijd toevoegen.
"Rauwe” Calamares en gamba's met schaal moet u aan het begin toevoegen, samen met de zeevruchten.

Opmerking
Er zijn vele variaties mogelijk :
✦ Paella met vlees: kip en/of varkensvlees
✦ Paella met vis: zoutwatervis (pescado de roca) en mosselen
✦ Paella met zeevruchten: gambas of langostinos, inktvis, venusschelpen en mosselen
✦ Paella vegetarisch: sperziebonen, artisjok, doperwten
✦ Paella gevarieerd: vlees en vis
Hoe dan ook, de variaties van de ingrediënten zijn ongekend en elke kok doet er wel iets extras in.
Heel belangrijk is de keuze van de rijst, hij dient dik en rond te zijn, zodat deze het vocht goed op kan nemen. Tevens is de temperatuur en kooktijd van belang, zodat de rijst los blijft (niet plakt). De paella mag nooit een pasta van rijst worden; in dat geval wordt er gezegd dat de rijst overgaar is: "que está pasado".
De rijst moet droog zijn, maar niet te hard en moet meteen opgediend worden, zodra de paella klaar is. Het best past er een koud Spaans biertje erbij.

Bron: Spaanse Winkel

Terug