Makreelrolletjes met rabarber

Makreelrolletjes met rabarber

  • 1 kg makreelfilets
  • 800 g rabarber in kleine stukken
  • 1 ui, gesnipperd
  • 60 g broomkruimels
 
  • 2 theel. suiker
  • 2 theel. water
  • peper & zout

Snijd 300 gram van de rabarber in heel kleine stukken, d.w.z. zo dun mogelijke schijven (½ cm of minder) van de stengel. Dat is straks makkelijker om het smeersel te maken.
De andere 500 gram in stukken van 1 à 2 cm.
Makreelfilets, 2 p.p. of 1 makreel p.p. en fileer zelf.
In dat laatste geval is het handig dat ze niet zijn schoongemaakt.
Met een volle buik is het makkelijker fileren.
Verhit de oven voor op 200 °C.
Rooster de broodkruimels in een droge koekenpan.
In een andere pan: smelt de boter op middelhoog vuur en smoor de uien glazig.
Voeg de 300 gram zeer klein gesneden rabarber toe, met wat peper en zout en stoof het tot het een soort smeersel wordt.
Voeg de broodkruimels toe en roer goed door.
Uit de pan scheppen en wat af laten koelen.
Leg de makreelfilets op een bord of plank, huidkant naar beneden, en smeer het mengsel erover.
Rol de filets op en zet vast met een cocktailprikker.
Zie opmerkingen.
Bak de makreel een kwartier, misschien ietsje langer, in de oven,
Kook ondertussen de rest van de rabarber (de grote stukken) in een bodempje (heel klein beetje!) water met de suiker gaar.
Blijf er bij, want het is zo moes en het is leuk als de stukjes nog herkenbaar zijn.
Serveer de makreel met de rabarber.

Opmerkingen
Smeer het mengsel erover en rol op. Zo stond het er in het oorspronkelijke recept. Probeer het eens en merk dat het neerkomt op een kleine hoeveelheid op het breedste deel van de filet leggen en dan dichtvouwen en vast prikken. Eventueel wat er uit pulpt, weer in de opening van de rol terugduwen.

Tip
De huid van de verse makreel is weerbarstig, druk de prikker eerst in het dunne achterste deel van de filet, dan dichtklappen en de cocktailprikker doordrukken.

Bron: MergenMetz

Terug