Makreel met appel-cidersaus

makreel (2K)

  • 8 makreelfilets of 4 als het grote vissen zijn
  • peper en zout
  • 1 eetl. citroensap
  • 3 dl cider
  • 1 flinke ui, gesnipperd
  • 1 eetl. verse tijmblaadjes
  • 4 eetl. verse bladpeterselie, fijngehakt
  • 1 blaadje laurier, gekneusd
    • voor de saus:
  • 50 g boter
  • 20 g suiker
  • 1 borrelglas Calvados
  • 4 dl cider (de rest van de fles)
  • 3 middelgrote Granny Smith appels, geschild, ontdaan van klokhuis en in stukken gesneden

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Wrijf de makreelfilets in met peper en zout en citroensap en leg ze in een ingevette ovenschaal.
Strooi de ui t/m laurier er over en schenk de 3 dl. cider over de vis, zet de schaal 25 minuten, onafgedekt in de oven.
Smelt intussen boter en suiker in een sauspan, voeg de appelstukken toe en laat ze licht karameliseren.
Blus af met de cider en Calvados en laat de appels zacht worden en de vloeistof wat inkoken.
Leg de makreelfilets op een warm bord en zet ze in de uitgeschakelde oven.
Verwijder het laurierblaadje en giet het stoofvocht bij de saus, laat op hoog vuur ca. 5 minuten inkoken.
Pureer alles met de staafmixer.
Schep wat saus op voorverwarmde borden en leg daarop de makreelfilets.
Schenk wat saus over de vis en serveer de rest apart.
Serveer hierbij pommes de terre à la Normande of pommes de terre Neufchâtel.

Receptuur: restaurant Augusto, Deauville.
Bewerkt en vertaald door: Tonny Leeflang - Wondergem

Terug