Loempia met sjalot en gamba.s

loempia_sjalot_gamba (1K)

    • ingrediënten voor de loempia.s:
  • 12 middelgrote, gepelde gamba.s (ca. 15 g/stuk)
  • 4 loempiavellen
  • 2 sjalotten (50 g)
  • 3 lenteuitjes (50 g)
  • ½ teentje knoflook
  • 50 g shiitake
  • 1 theelepel korianderblaadjes (vers)
  • sesam- of arachideolie
  • zout & peper
    • ingrediënten voor de serehsaus:
  • 1 teentje knoflook
  • 2 sjalotjes (50 g)
  • 1 stengel sereh
  • 1 dl witte wijn
  • 3 citroenblaadjes
  • 3 dl visbouillon
  • 3 dl room
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 eetlepel arachideolie
  • zout & peper

Bereiding loempia's:
De sjalotjes pellen, halveren en in halve ringen snijden.
De knoflook halveren, de kiem verwijderen en fijnhakken.
Het buitenste blad van de lenteuitjes verwijderen en schuin in ragfijne ringetjes snijden.
De stelen van de shiitake verwijderen en de rest in kleine reepjes snijden.
De koriander fijnsnijden.
In een wok of koekenpan 1 eetlepel olie verhitten.
De gamba's bestrooien met zout & peper en samen met de knoflook, sjalot, lenteui en shiitake 1 minuut roerbakken.
Laat het mengsel afkoelen in de koelkast en meng vervolgens de koriander er doorheen.
De loempiavellen insmeren met een beetje olie en eventueel in de gewenste grootte snijden.
Verdeel het mengsel over het midden van de vellen en rol de loempia's op.
Vouw de uiteinden naar binnen.
Verhit een laagje olie in een anti-aanbakpan en bak de loempia's aan beide kanten krokant.

Bereiding serehsaus:
De sjalotjes pellen, halveren en in halve ringen snijden.
De knoflook halveren, de kiem verwijderen en fijnhakken.
Verwijder de harde delen van de sereh en kneus de rest met de stamper in een vijzel.
De sjalot, sereh en knoflook aanzetten in de olie en afblussen met de witte wijn en visbouillon.
Vervolgens de citroenblaadjes toevoegen en laten inkoken tot 1 dl.
De room en crème fraîche toevoegen en het mengsel laten inkoken tot 3 dl.
De saus zeven, op smaak brengen met zout & peper en voor het serveren opschuimen met een staafmixer.

Serveertips
Bak de loempia.s niet op een te hoog vuur; anders verbrandt de buitenkant en is de vulling nog koud.

Waarom een sjalot?
De sjalot versterkt de smaak in dit gerecht en geeft tevens een pittige bite.
Als kleinere loempia ook als snack te serveren.

Bron: Smulweb

Terug