Kabeljauw met Catalaanse herfstsaus

  • 2 eetl. grote rozijnen
  • 4 mootjes kabeljauwfilet van 150 g
    (of een andere blanke vis)
  • 1 uitje, gesnipperd
  • 4 eetl. olijfolie
  • 5 g gedroogd eekhoorntjesbrood (cèpes)
  • 1 dl witte wijn
  • 1 eetl. geroosterde hazelnoten
  • ½ teen knoflook
  • 1 dl slagroom

Week de rozijnen 1 uur in koud en het eekhoorntjesbrood 10 minuten in 1½ dl heet water.
Zout de mootjes vis en laat ze buiten de koelkast staan tot het bakken.
Fruit de ui in 2 eetlepels olie op laag vuur tot hij zacht is en ga dan door tot hij wat kleurt.
Knijp de paddestoelen uit en bak ze 3 minuten mee.
Voeg dan het weekvocht van de paddestoelen toe (zonder de droesem) en de witte wijn.
Laat zachtjes 10 minuten koken.
Doe alles met de hazelnoten en de knoflook in de beker van de staafmixer en pureer zo glad mogelijk.
Doe door een zeef in een pannetje.
Voeg de room en de uitgelekte rozijnen toe en verwarm.
Bak de vis zachtjes in de rest van de olie, onder een deksel.
Vijf minuten moet genoeg zijn.
Breng de saus op smaak met zout en serveer met de vis.

Bron: Onno Kleyn

Terug