Op vel gebakken kabeljauw met gele wortel, nori, sesam en korianderolie

voor 10 personen

  • 10 stukken kabeljauwfilet á 100 g
  • 2 eetl. sesamolie
  • 8 grote, gele wortelen
  • 1 dl. druivenpitolie (of andere neutrale olie b.v. arachide-olie)
  • 120 g verse nori
  • 2 eetl. sesamzaad
  • 2 eetl. vissaus
  • 6 lente-uitjes
  • peper van de molen
  • 2 bussel verse koriander
  • grof zeezout

Blancheer de koriander heel kort in kokend gezouten water, verfris onmiddellijk in ijskoud water en pers goed uit.
Mix de koriander met de druivenpitolie.
Spoel de nori grondig in water, pers goed uit en snijd in kleine stukjes.
Schil de gele wortelen, snijd ze overlangs in vier en verwijder de kern.
Snijd de gele wortelen in balkjes van ongeveer 4 cm op 0,5 cm.
Rooster de gele wortelen in een scheutje arachide-olie tot ze lichtjes gekleurd en beetgaar zijn.
Zet ze apart.
Verhit een antikleefpan met een weinig arachideolie op een medium hoog vuur en schik er de kabeljauwfilets met de velkant naar beneden gericht in.
Laat de kabeljauw langzaam bakken tot het vel krokant is.
Kruid de filets met peper en zout en draai ze om, laat ze nog rustig verder garen op een laag vuur.
Kruid met wat grof zeezout.
Zet de pan met wortelen opnieuw op het vuur.
Snipper de lente-uitjes fijn en voeg ze bij de wortelen , bak ze even mee aan en voeg vervolgens de sesamzaadjes toe.
Laat even meebakken en voeg tot slot de nori, sesamolie en de vissaus toe, roer goed om en kruid bij met peper van de molen en zeezout.
Verdeel de wortelen over de borden, schik er de kabeljauwfilets op.
Werk af met de korianderolie en serveer.

Bron: Bert Allers
Gepubliceerd door: Kook Jij

Terug