Kabeljauw met citrusvruchten en mosterdsaus

  • 600 g kabeljauwfilet liefst aan een stuk
  • 2 sinaasappelen
  • 1 grapefruit of 2 mandarijntjes
  • zout en vergemalen peper
  • 1 glas droge witte wijn
  • 2 eetl. olijfolie
    • voor de saus:
  • 1 citroen
  • 1 eetl. gembersirrop of 2 eetl. honing
  • 1 eetl. mosterd
  • allesbinder
  • plukjes peterselie

Laat de vis ontdooien.
Controleer op graten.
Schil de sinaasappelen en de grapefruit of mandarijnen.
Vang het sap op.
Snij de sinaasappelen in dunne plakken en maak de partjes van de grapefruit (mandarijnen) los.
Pers de citroen uit en bewaar het sap.
Verwarm de oven voor op 180 °C .
Belg de bodem van de ovenschaal dakpansgewijs met de plakken sinaasappel.
(Bewaar drie plakken voor de bovenkant)
Leg de vis erop en bestrooi met peper en zout.
Beleg de vis in een mooi patroontjes met de partjes grapefruit of mandarijn.
Giet de wijn erover en bedruppel met de olijfolie.
Zet de schaal afgedekt met aluminiumfolie circa 25 minuten in de oven.
Neem de schaal uit de oven en giet voorzichtig het stoofvocht af.
Breng het vocht in een pannetje met de uitgeperste citroen de gembersiroop of honig en de mosterd aan de kook.
Bind de saus met allesbinder en proef of er peper of zout bij moet.

Serveertips
Serveer de vis in de schaal met plukjes peterselie.
Lekker met gekookte of gebakken krieltjes en witte wijn.

Bron: Smulweb

Terug