Haringsalade met zure room en bieslook

haringsalade (2K)

  • 3 nieuwe haringen in kleine blokjes gesneden
  • 150 g gekookte ham in kleine blokjes gesneden
  • 100 g gekookte aardappel, in kleine blokjes gesneden
  • 150 g gekookte bietjes in kleine blokjes gesneden
  • 1 geschilde appel in blokjes gesneden
  • 1 fijngesneden ui
  • 2 eetl. fijngesneden verse dille
  • 2 eetl. witte wijnazijn
  • zout en versgemalen zwarte peper
    • voor de saus
  • 1 bakje zure room
  • ½ eetlepel citroensap
  • 2 eetl. bietensap
  • 1 eetl. geraspte mierikswortel
    • voor de dressing
  • 2 hardgekookte eieren
  • 2 theel. mosterd
  • 2 eetl. slagroom
  • 2 eetl. witte wijnazijn
  • 4 eetl. plantaardige olie
  • dille topjes voor de garnering

Schep alle in blokjes gesneden ingrediënten in een ruime kom en meng alles voorzichtig door elkaar.
Besprenkel de salade met wijnazijn en breng het geheel op smaak met peper, zout en verse dille.
Halveer vervolgens de eieren en wrijf zowel het eigeel als het eiwit apart door een zeef.
Roer voor de dressing het eigeel samen met de mosterd glad en voeg daarna ook de azijn, olie en de slagroom toe en roer dit tot een glad geheel.
Roer de dressing daarna voorzichtig door de salade.
Zet het geheel in de koelkast en laat de smaken 2 uur intrekken.
Maak in de tussentijd de saus door de zure room glad te roeren met bietensap, citroensap, mierikswortel en peper en zout naar smaak.
Verdeel de salade over gekoelde borden en garneer deze met dille topjes.
Schep de saus rondom en serveer meteen.

Wijnadvies
Sauvignon Blanc, Cercle de la Grappe, Pays d’Oc, Frankrijk

Bron: Spar Succes recepten

Terug