Groentesaus met verse zalm en volkorenspaghetti

Groentesaus met verse zalm en volkorenspaghetti

  • een grote ui, of twee kleinere, gesnipperd
  • een grote teen knoflook
  • ongeveer 800 g broccoli in roosjes
  • 2 rode paprika's in blokjes gesneden
  • 2 blikken gepelde tomaten (vers kan ook, maar tomaten uit blik geven gelijk een mooie saus)
  • een blikje tuinbonen, uitgelekt
  • veel verse peterselie
  • een visbouillontablet (niet meer zout toevoegen)
  • citrus-knoflook peper mix
  • Parmezaansekaas
  • arachide- of zonnebloemolie
  • kappertjes

Kook de broccoliroosjes samen met de stelen in ongeveer 4 minuten, in weinig water, beetgaar.
De broccolistelen snijd ik trouwens ook gewoon door de saus, wel even schillen.
Doe in een vergiet.
Je kunt nu dezelfde pan gebruiken om water op te zetten voor de spaghetti.
Ondertussen fruit je de ui in een grote hapjespan.
Pers er de knoflook bij uit.
Doe er dan de paprika bij.
Maal de knoflookpeper boven de zalm en voeg een klein beetje zout toe.
Als de spaghetti nog 8 minuten moet koken, verhit je twee eetlepels olie in een koekenpan en bak je de zalm op hoog vuur even aan op de velkant.
Laat verder garen op lager vuur en keer na 4 minuten om.
Met behulp van de punt van een scherp mesje trek je het vel van de vis.
Leg die naast de vis in de pan en bak krokant.
Voeg de tomaten, broccoli, tuinbonen en bouillontablet toe aan de ui.
Beetje peper.
Maak de tomaten stuk met een houten spatel.
Als spaghetti klaar is, afgieten, maar een beetje water opvangen.
Voeg weer een of twee eetlepels van dit vocht toe aan de spaghetti om kleven te voorkomen.
Doe de spaghetti op de voorverwarmde borden.
Schep royaal de groentesaus erover.
Leg de moot zalm er schuin tegen- aan.
Leg op ieder moot zalm een flinke theelepel kappertjes.
De krokante velletjes schuin tegen de zalm schikken.
Bestrooi alles met wat Parmezaanse kaas en veel peterselie.

Variaties
Deze groentesaus kun je eindeloos varieren met allerlei lekkere verse groenten, bijvoorbeeld met prei, champignons, bospeen, courgette, aubergine (langer stoven), erwtjes, flageolets, linzen enz. Je kunt ook andere of meerdere kruiden gebruiken, als tijm, rozemarijn, marjolein, basilicum, oregano enzovoort. De zalm kun je vervangen door kabeljauw, mager rundergehakt, kipfilet of kalkoenfilet. Eet wel één keer per week vette vis, als zalm! Je kunt ansjovis door de ui en knoflook laten smelten, dan heb je ook geen bouillontablet meer nodig. De blikken gepelde tomaten kosten ongeveer 0,50 euro. Zorg dat je ze altijd op voorraad hebt, dan hoef je nooit meer die kant-en-klare saus te kopen!

Opmerking
Gebruik de groente in die je toch nog toevallig hebt liggen, beetje Parmezaanse kaas (lekker) en natuurlijk volkoren spaghetti (vezels). Ik reken voor 4 personen 200 gram volkoren spaghetti, dat is aan de krappe kant, maar ik vind de groentesaus zonder pasta net zo lekker. We mogen best wat minder koolhydraten eten. Voor ieder een lekkere verse zalmmoot à ongeveer 100 gram. Heb je alleen diepvrieszalm, doe die dan in stukjes door de saus want die is om zo te eten niet lekker. Zalmsnippers of gerookte zalm kan natuurlijk ook.

Bron: Doe maar gezond

Terug